احتمالا اگر برای خرید سرامیک اقدام کرده باشید، با سه اصطلاح کاشی، سرامیک و پرسلان مواجه شده اید. اما تفاوت کاشی، سرامیک و پرسلان در چیست و چه فرق هایی با هم دارند؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا بتوانیم اطلاعات خوبی در این زمینه در اختیار شما قرار دهیم.
کاشی، قطعه ای سفالی است که قدمت آن بیشتر از دیگر نوع کفپوش و دیوارپوش دیگری است. عمدتا از کاشی ها برای بدنه ساختمان استفاده میشده است و این موضوع در بناهای تاریخی در شهرهایی مثل کاشان، قزوین، اصفهان و غیره کاملا مشهود است. از آنجا که بیسکوییت کاشی نازک بود و تحمل فشار زیاد در کف را نداشت، برای کف مناسب نبود. تا قبل از سرامیک، بیشتر از ختایی، موزاییک و سنگ برای کف استفاده میشد، اما اکنون با وجود سرامیک ها، مردم از کفپوش های دیگر، کمتر استفاده میکنند. البته تولید سرامیک هم ضعف هایی در بر داشت و برای کف بیرون ساختمان مناسب نبود. به همین سبب، نسل جدیدی از سرامیک ها با عنوان پرسلان روانه بازار شدند که استحکام و دوام بیشتری برای کف دارند. تفاوت کاشی، سرامیک و پرسلان بیشتر به خاطر دوام، کاربرد و فرآیند تولید آن ها است که در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.
بررسی تفاوت کاشی، سرامیک و پرسلان
برای اینکه به بررسی تفاوت کاشی، سرامیک و پرسلان بپردازیم، در وهله اول باید بدانیم که از چه منظرهایی باید آنها را با یکدیگر مقایسه کرد. ما طی چند مورد، به مقایسه این سه مصالح خواهیم پرداخت:
-
مقایسه مواد اولیه کاشی، سرامیک و پرسلان؛
برای تولید کاشی، از خاک رس استفاده میشود که باید 20 تا 25 درصد آن را سیلیس تشکیل داده باشد. در ادامه و در هنگام پخت و فرآوری کاشی، مواد دیگری مثل اکسید کرم و سنگ چخماق آسیاب شده نیز به کاشی اضافه میگردد. در نهایت، کنار هم قرار دادن این مواد سبب تولید کاشی خواهد شد. در واقع در ابتدا باید سفالی مسطح و صاف به شکل اولیه در بیاید و بعد از آن، در مراحل دیگر لعاب به آن افزوده شود و بتواند طرح، رنگ و درخشندگی به خود بگیرد.
اما سرامیک از ترکیب مواد غیر آلی و غیر فلزی به همراه فلدسپات، ماسه و خاک رس تشکیل شده است. یکی از وجوه تمایز کاشی و سرامیک، در استفاده از مواد غیر فلزی است که در سرامیک ها برای استحکام و دوام بیشتر از آنها استفاده میشود، اما در تولید کاشی کاربردی ندارد. در پرسلان هم که نوعی از سرامیک است، مواد دیگری همچون گرانیت اضافه میشود.
-
مقایسه جذب آب کاشی، سرامیک و پرسلان؛
یکی از فاکتورهایی که باید در بررسی تفاوت های کاشی، سرامیک و پرسلان بررسی شود، قابلیت جذب آب هر سه فرآورده سفالی است. جذب آب در برخی جاها خوب و در برخی جاها خوب نیست. مثلا اگر در جذب آب مصالح در کف بالا باشد، سبب میشود آب موجود روی کف به راحتی تخلیه شود و جذب زمین گردد. اما برای استخر، باید جذب آب مصالح مورد استفاده بسیار پایین باشد، چرا که آب قرار نیست از کاشی عبور کند و کم کم به زمین تخلیه شود. البته، دقت داشته باشید که این جذب آب که خدمتتان عرض میکنیم، محدود است ولی در بین کاشی، سرامیک و پرسلان دارای مقادیر متفاوتی است.
کاشی نسبت به سرامیک و پرسلان دارای جذب آب بیشتری است و برای همین است که توصیه شده از کاشی برای بدنه استفاده شود. این جذب آب بالا به خاطر متخلخل بودن کاشی است. روزنه هایی که در بافت کاشی وجود دارند، امکان جذب آب و مایعات را افزایش میدهند. اما در تولید سرامیک، سعی شده است که این روزنه کاهش پیدا کند. با افزایش تراکم مواد اولیه در تولید سرامیک، روزنه ها و تخلخل سرامیک کاهش پیدا کرده است و به همین دلیل سرامیک نسبت به کاشی، دارای جذب آب کمتری است. اما سرامیک پرسلان، جذب آبی تقریبا نزدیک به صفر دارد. این برای سرامیک های پرسلان مزیت بزرگی به شمار میرود، چرا که سبب میشود با کاهش جذب آب، دوام بیشتری در برابر فرسایشات طبیعی داشته باشد. پس اگر بخواهیم به صورت مختصر این بند را مرور کنیم،
جذب آب کاشی > جذب آب سرامیک > جذب آب پرسلان
-
مقایسه ضخامت کاشی، سرامیک و پرسلان؛
وقتی مواد اولیه برای تولید کاشی، سرامیک و پرسلان با هم مخلوط میشوند و در حرارت مورد نیاز پخته میشوند، یک سطح صاف و خام به نام بیسکوئیت تشکیل میدهند. کلا بیسکوییت کاشی ها از ضخامت بسیار پایین تری نسبت به سرامیک و پرسلان برخوردار است. پس به طور مختصر:
ضخامت کاشی < ضخامت سرامیک < ضخامت پرسلان
لازم به ذکر است که ضخامت سرامیک های پرسلان گاها به بیش از 20 میلی متر هم میرسد.
-
مقایسه دوام و استحکام کاشی، سرامیک و پرسلان؛
بحث دیگری که در انتخاب مصالح برای بدنه و دیوار از اهمیت بالایی برخوردار است، دوام و استحکام است. قطعا وقتی در حال ساخت یا بازسازی یک محیط هستید، میخواهید تا سالها بدون مشکل، این مصالح بر کف یا بدنه بماند و دوام داشته باشد و دوباره هزینه به گردن شما نیندازد.
به طور کلی، دوام یک محصول ساختمانی به مواردی همچون مواد اولیه، شیوه ساخت، جذب آب، ضخامت و تراکم آن بستگی خواهد داشت.
جذب آب و ضخامت هر سه محصول را بررسی کردیم و تا حدودی از این مقایسه میتوانید متوجه شوید که کدام محصول دارای دوام و استحکام بیشتری است.
اما در بین این سه گزینه پرسلان دارای دوام و استحکام بیشتری است. چون هم در هنگام ساخت حرارت بیشتری میبیند و هم تراکم بافت آن بسیار بالا است و در برابر هر ضربه و عامل بیرونی، بسیار مقاوم است. کاشی ها بیسکوییت شکننده ای دارند و سرامیک ها در این بین نسبتا از دوام و استحکام خوبی برخوردارند.
پس به طور مختصر:
دوام کاشی < دوام سرامیک < دوام پرسلان
-
مقایسه تنوع طرح و رنگ کاشی، سرامیک و پرسلان؛
غیر از این که کاشی و سرامیک با هم در کیفیت و دوام متفاوتند، در ظاهر و طرح و رنگ هم با یکدیگر دارای اختلاف هستند. تفاوت کاشی، سرامیک و پرسلان در ظاهر بسیار مشهود است و شاید خودتان بهتر بدانید که طرح و رنگ خانواده سرامیک، متنوع تر از طرح و رنگ کاشی ها است.
طرح و رنگی که در کاشی ها مورد استفاده قرار میگیرد، معمولا محدود است، اما این محدودیت در تولید سرامیک و پرسلان بسیار کمتر است و بنابراین ما طرح های چشم نوازی از سرامیک و پرسلان در بازار مشاهده میکنیم.
نکته : تصور برخی ها از کاشی، همان هایی است که در مساجد، مراکز مذهبی، حمام ها یا بناهای تاریخی کار میشود، اما ما در بازار، کاشی هم داریم و برخی از کارخانه ها هنوز کاشی تولید میکنند. این کاشی ها بیشتر برای بدنه سرویس بهداشتی و حمام مورد استفاده قرار می گیرند و ابعاد 30*60 و 30*90، ابعادی هستند که از این محصولات در بازار دیده می شوند.